Helenium (Zonnekruid)
Leren bijenhouden in overeenstemming met de natuur van de Bij.

Nieuwsberichten

11 janauri 2012 start!

                     Stichting De Bijentuin  organiseert       CURSUS NATUURLIJK BIJENHOUDEN

voor imkers met        ALBERT MULLER  (u wordt automatisch op de wachtlijst geplaatst wanneer de cursus vol is; hierover wordt u geinformeerd na uw aanmelding.)

Vraag jij je als imker wel eens af wat goed is voor de vitaliteit van je bijen ? Hoe het zou zijn als je hun natuurlijke ontwikkeling meer ruimte geeft ? Waarmee je ze het beste ondersteunt ? Waarom de bijen soms totaal anders reageren dan je gedacht had? En of je de bijen niet liever en beter (grotendeels) op hun eigen honing kunt laten overwinteren? Of je er goed aan doet ze suiker te voeren? Dit zijn enige vragen waar natuurlijk werkende imkers zich voor geplaatst zien. Albert Muller houdt zich al meer dan 30 jaar bezig met deze vragen en het zoeken naar bijvriendelijke antwoorden. Bijenhouden is een prachtige, zinvolle bezigheid. Laten we onderzoeken of we het op een meer natuurlijke manier nog beter kunnen doen.

Op 11 januari 2012 zal op landgoed  Kraaybeekerhof  in Driebergen een cursus van 5 avonden van start gaan voor imkers die willen leren hoe ze hun manier van imkeren kunnen aanpassen en afstemmen op de natuurlijke levenswijze van de bijenvolken. Belangrijke  onderwerpen  zullen zijn: natuurbouw, natuurzwermen, dracht/voeren/inwinteren. Er worden 3 avonden theorie gegeven gevolgd door 2 avonden  praktijk  in de bijenstal van Stichting De Bijentuin (www.debijentuin.nl)

De avonden zullen worden verzorgd door Albert Muller, een zeer deskundig, onderhoudend docent met jarenlange ervaring in zowel het reguliere als het bd-imkeren*.

Hij geeft regelmatig cursussen in landen zowel in als buiten Europa, en is verbonden aan hetbd-onderzoeksinstituut/imkerij  ‘Fischermühle’  in Duitsland (zie www.mellifera.de ).

(Dit instituut heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de  uitspraak  van  het Europese hof van 6 sept. jl.  ter  bescherming van imkers en consumenten tegen verontreiniging van de honing  met stuifmeel van gentechmais van Monsanto).

*Voor meer informatie over bd-imkeren, zie : www.bdimkers.nl

Data: 11 jan, 8 febr, 7 mrt, 25 apr, 23 mei

Tijd: 20.00u-22.00u  koffie en thee vanaf 19.30 u

Plaats: Kraaybeekerhof / locatie ‘de Wilg’

(zie voor routebeschrijvingwww.kraaybeekerhof.nl)

Kosten: € 125,- voor 5 avonden

 

Inlichtingen: Jos Willemse, tel. 06-42133257

 

Stichting De Bijentuin

Welkom bij De Bijentuin. U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief als u op de hoogte gehouden wilt worden van onze activiteiten.

Zwermen ophalen?

Bel ons voor het weghalen van zwermen:

06-42133257 Jos Willemse
0343-512477 Marian v.d. Berg
06-53378755 Fiona Geraets